Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Boczniaki, to przepyszne grzyby bogate w wiele witamin, można je jeść pod wieloma postaciami, jednym ze sposobów przygotowania ich jest zrobienie kotletów z boczniaków, które smakują i przypominają kolety schabowe, a jest to danie wegetariańskie.

Potrzebne produkty:

  • boczniaki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej, oliwa bub masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Boczniaki i jajko należy umyć, grzyby lekko osuszyć, jajko wbić do naczynia, przyprawić do smaku. Osuszone boczniaki obtoczyć w jajku i panierce z bułki tartej. Patelnie nastawić na ogień, dodać olej,masło lub oliwę, gdy patelnia się nagrzeje umieścić na niej grzyby, smażyć z dwóch stron. Danie gotowe, można je podać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

* kotlety z boczniaków można także użyć do przygotowania hamburgerów – wersja wegetariańska

* do jajka warto również dodać odrobinę papryki w proszku

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>